torstai 16. huhtikuuta 2015

25. Fazer Da-Capo

25. Fazer Da-Capo

Koska Da-Capo on yksi parhaimmista, on paikallaan etsiä siitä tarkemmat tiedot aina tekijältä asti, eli lainaan Fazerin sivuilta tuon historian, etten keksi ihan omiani :P





Da Capo on saanut nimensä musiikkitermistä, Da Capo = alusta uudelleen. Da Capo syntyi aikanaan kierrätysajatuksen pohjalta, kun laadunvalvonnassa virheelliseksi todetut liköörikonvehdit haluttiin saada uusiokäyttöön. Ne sulatettiin ja seokseen lorautettiin mausteeksi Rhum Martiniqueta, koska se tasoitti sopivasti liköörin makua.
Rhum Martiniqueta käytetään tuotteessa vielä nykyäänkin, mutta alkoholin osuus tuotteessa on minimaalinen. Da Capo -massa keitetään 110-asteiseksi, jolloin suurin osa alkoholista haihtuu. Päälle tulee vielä kuorrutus tummasta suklaasta, joten alkoholin määrä jää todella marginaaliseksi.

Da Capo on Fazerin ensimmäinen suklaapatukka

Da Capo tuli markkinoille 1916 ja vuoteen 1939 asti sitä myytiin paperipäällysteisenä konvehtikaramellina. Suklaapatukkana Da Capo on ollut myynnissä vuodesta 1949 lähtien. Vuonna 1957 se palasi jälleen markkinoille myös kääreellisenä konvehtina. Konvehdit olivat välillä poissa markkinoilta mutta nykyään niitä myydään jouluisin sekä Travel-valikoimassa.
Da Capo -patukalla on vankka kannattajakuntansa: Da Capo -patukoita myydään noin 6 miljoonaa kappaletta vuodessa. Monille suomalaisille Da Capo on tuttu maku lapsuudesta ja se muistuttaa ajasta jolloin erilaisia herkkuja oli vähemmän tai niitä ei saanut niin usein. Pieni koko ja tumma suklaa pitävät Da Capo -patukan tänä päivänäkin ajan hengessä. Da Capo on pieni herkku päivän piristykseksi!

 Lähde: http://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/suklaa/da-capo--klassikko-vuodelta-1916/




pisteet: 4,32 / 5 p.

24. Praline Chocolate ( saksalainen pääsiäis-suklaamuna ), 50g

24. Praline Chocolate in real eggshell 50g ( saksalainen pääsiäissuklaamuna )




Hyvin samantyylinen ja makuinen suklaa (nougat-suklaa) kuin Fazerin Mignon suklaamuna... ehkä hiven makeampi vaihtoehto verrattuna Mignoniin.




pisteet: 4,03 / 5 p.

23. Mignon pääsiäis -suklaamuna ( Fazer )

23.Mignon -suklaamuna ( Fazer )



Pääsiäisen suklaamuna herkullisuus: Mignon, suklaamuna Fazerilta jo vuodesta 1896.

Herkullinen suklaamuna, maista itse, jos ei ole jo tuttu! :)

pisteet: 4,13 / 5 p.


perjantai 10. huhtikuuta 2015

22. Fazer tumma suklaa 44% -vadelmanmakuinen taloussuklaa-

22. Fazer tumma suklaa -vadelmanmakuinen- 44% kaakao





Taloussuklaaksi, etenkin ruoanlaittoon kenties tarkoitettu vadelmanmakuinen suklaa (100g) , jossa oikein kivasti tulee tuo vadelmainen aromi 44%:sen tumman suklaan mukaan. Iloinen ylläri ja uutuus, jota en ollut ennen maistanutkaan. Miksei leivontaankin! Mutta itse söin suklaan ihan sellaisenaan, njam! :)

pisteet: 4,01 / 5 p.

21. Panda -liköörikonvehdit- ( rommi, punssi, cherry ja konjakki )

21. Panda -liköörikonvehdit- ( Rommi, punssi, cherry ja konjakki )

Pandan liköörikonvehdit edustavat mestariemme jo 1920-luvulla kehittämää konvehtitaitoa. Niiden hieno aromi syntyy sokerista ja alkoholista: Kuori kiteytyy ja saa lopuksi pintaansa himmeänhohtoisen suklaan. Pandan liköörikonvehtisekoituksesta löydät kiehtovat konjakin, punssin, kirsikan ja rommin maut. ( www.panda.fi )

Erikoista: liköörikonvehdeille tulisi olla myös oma suklaa-blogi-pisteytys-sarjansa, koska suklaa jää alkoholin maun kanssa kenties hieman paitsioon, sen verrran tuo liköörinmaku vie voiton suklaasta, joten kaakaonmaku ei pääse kunnolla esiin, joten huomioin tämän pisteissäkin.









pisteet: 3,3 / 5 p.

20. Swiss noir 72% cocoa

20. Swiss noir 72% cocoa ( fabrique en suisse I co2 neutral )






Fairtrade Max Havelaar , carbon neutral product ... tämän suklaan etiketissä olivat kaikki mahdolliset suklaantuotantoon liittyvät positiiviset lauseet, tuotantoon ja viljelytapoihin ja co2 -päästöihin liittyen, jne... sisäkannessa lisäksi selvitys kuinka suklaanviljelijä tai -poimija tienaa farmilla n. 2 euroa / päivä...

ok. kaikesta huolimatta tämä 72% kaakao oli hyvä ja tumma pläjäys runsaasti kaakaolle maistuvaa suklaata.

pisteet: 3,77 / 5 p.

19. Brunbergin suklaapusu -mocca-

19. Brunbergin suklaapusu -mocca-

Suklaapusut (ent. neekerinpusu) ovat erinomaisen suussasulavia. Makuja mm. vanilja, mansikka, mocca ja muitakin :)?


Herkullinen yhdistelmä suklaakuorta ja sisällä olevaa pehmeätä "vaahtokreemiä"?

pisteet: 3,85 / 5 p.

18. Panda -Hurmaava tumma suklaa-

18. Panda -Hurmaava tumma suklaa-

Oikein hyvä tumma suklaa Pandalta ( http://www.panda.fi )

Perus- tummaksi suklaaksi aika hyvä , nyt pakko sanoa, että muistaakseni kaakaopitoisuus oli 45-47 % ?



pisteet: 3,5 / 5p.

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

17. J.D. Gross Amazonas Premium cocoa 60% cacao

17. J.D. Gross Amazonas Premium cocoa 60% cacao




Lidlin hyvä tumma 60% kaakaota sisältävä suklaalevy (125g). Oikein hyvä tumman puhuva suklaa. Kaakaota sopivasti ja suussasulavasti toimiva koostumus. Njam.





pisteet: 3,8 / 5p.

16. Banaanisuklaa bananica




16. Banaanisuklaa Bananica



Hieman kenties makeampi kuin edellisissä blogeissa testattu banaanisuklaa (Casali). Hyvä suklaan ja banaanitäytteen sekoitus tämäkin.

pisteet: 3,4 / 5p.

15. Casali mansikkasuklaa



15. Casali mansikka-suklaa

Hyvänmakuinen mansikkasuklaa pläjäys. Erittäin suussasulava suklaamakeinen.

pisteet: 3,5 / 5p.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

14. Primola White Chocolate with Rum filling

14. Primola White Chocolate with Rum filling

Romaniassa valmistettu valkoinen rommitäytteinen suklaa. Valkosuklaa väh. 31,7 % kaakaon ainesosia ja väh. 21% maidon ainesosia.

Kääreessä teksti Creamy Pleasure on mielestäni jotensakin yliampuvan  harhaanjohtava... nautintoa tästä romanialaisesta valkosuklaasta tuskin saa edes kovimmissakaan suklaapuutostiloissa oleva henkilö!

pisteet: 1,25 / 5p.

 
 
 
 

13. Casali Schoko-mangos

13. Casali Schoko-mangos

www.casali.at

Itävaltalaista mangotäytteistä tummahkoa maitosuklaata.

Tarkemmin maistettuna melko hyvä suklaa, etenkin jos suosikkihedelmiin kuuluu mango. Itse en ole suuri mangofani, mutta koostumus ja maku oli hyvää luokkaa. Toisaalta, koska tiedän sarjaan kuuluvan banaanisuklaisen makeisen, niin tämä ei aivan yllä sille tasolle. Ehkä myöhemmin testissä onkin tuo banaaninen vaihtoehto?

pisteet: 3,5 / 5p.




 
 
 

12. Ah Basic Dark Chocolate 100g, 50% cacao

12. Albert Heijn Basic Dark Chocolate 100g, 50% cacao




Tumma suklaa Hollannista lentorahtina ystävällisesti tuliaisiksi saatuna, kuten edellisetkin Ah:n suklaalevyt (suoraan Amsterdamista) :)

Tämä perustumma 50% kaakaomäärällä valmistettu suklaa toimii hyvin ja maistuu todellakin aikalailla perus -tummalta suklaalta, mutta sopivasti kaakaoisena ja hyvin suussa sulavana pakko antaa kohtalaisen hyvät pisteytykset...

pisteet: 3,65 / 5p.

11. Delicata van Belgische chocolade -melk hazelnoot- 36% cacao

 
 
11. Delicata van Belgische chocolade met hazelnoot 36% kaakaota
 
Maitosuklaa suurehkoilla hasselpähkinöillä täytettynä. Erittäin hyvä suklainen ja pähkinäinen koostumus, sopiva sekoitus ja balanssissa oleva makunautinto.
 
pisteet: 3,80 / 5p.
 
 
 



sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

10. Toblerone (vaalea-, tumma- ja originalsuklaa)

10. Toblerone - Swiss scocolate with honey and almond nougat.



Toblerone ei paljon esittelyjä kaipaa! Siis tämä sveitsiläinen suklaa on kaikille tuttu.

Tässä tapauksessa arvostelen kolme eri makua, joita ovat valkoinen, tumma ja original toblerone.



Valkoinen on hyvin onneton vaaleaksikin suklaaksi, tietty jakaa paljon mielipiteitä, koska maku on jotenkin niin rasvainen.. ei kovin suklainen siis!

Tumma on oikeastaan aika hyvä, etenkin kun kaakaopitoisuus on n. 50%, hyvä suht uusi tuttavuus itselleni.

Original Toblerone on se mitä kaikki tietävät, eli aika hyvä manteli-nougat suklaa.... mutta pisteitä saattaa helposti nostaa sekin nostalgiaseikka, että joskus aikoinaan tuota ei saanut Suomesta ja se oli hyvin yleinen tuliaissuklaa  ja odotettu sellainen. Aika ja muistot tuovat siis tässä lisäpisteitä, koska niin monet nostalgiamuistot tulevat Original -Tobleronesta mieleen ja kieleen! Siis pisteisiin... hmmm...



Pisteet:

-Valkoinen Toblerone 1,85 / 5p.

-Tumma Toblerone 3,50 / 5p.

-Original Toblerone 3,51 / 5p.  (nostalgialisä on arvoitus?)

9. Ah Delicata van belgische chocolade 36% cacao

9. Albert Heijn Delicata van Belgische scocolade on perus-maitosuklaa, aivan kuin satatuhatta muuta perus maitosuklaata... maku on pliisu ja mitäänsanomaton, kaakaon korvaaja tuntuu olevan sokeri ja jokin perusmössö rasva ja kaakaorasva??

Oikeastaan todella heikkolaatuinen jopa perusmaitosuklaaksi, joten pisteetkin ovat sen mukaiset !

pisteet:1,25 / 5p.

tiistai 24. helmikuuta 2015

8. Lindt - Hello my name is Crunchy Nougat - milk chocolate with crunchy nougat filling -

8. Lindt - Crunchy Nougat Chocolate 100g

chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG Kilchberg / Suisse

Kaakaopitoisuus väh. 30% (cacao).












Oikeastaan suklaiden jaottelu pitäisi osin perustua kaakaopitoisuuksiin. Sillä tällainen laadukas vaalea maitosuklaa nougat täytteellä on hieman eri viivalla tummien suklaiden kanssa. Makuasioita, mutta silti makeat täytesuklaat- vaikka ovatkin huippuhyviä - ovat makeudessaan ja täytteillään hieman erilaisia verrattuina tummiin kaakaomäärissä täyteläisiin suklaisiin...

Tämä Lindt suklaa on lajissaan erinomainen, etenkin kun olen itse suuri nougatin ystävä!

Pisteiden mataluuteen (?) vaikuttaa tässä tapauksessa kaakaon maun puutteellinen esiintyminen näin vaaleassa suklaassa ja etenkin tästä joutuu kärsimään BLOGIN ensimmäinen näinkin vaalea suklaa, kaakaopitoisuudellaan 30% (kaakao). Sorry :))

pisteet: 3,45 / 5 p.


7. Ah (Albert Heijn) pure chocolade 54% cacao

7. Albert Heijn Pure delicata Chocolade  54% cacao.

100g perussuklaa. Suhteellisen tumma (54% kaakao) oikein maukas paksu tummahko suklaa, joka maistuu todella kaakaolle ja sopivasti tummalle suklaalle.

Pidemmittä puheitta, yksilö on erittäin maistuva ja yksinkertaisuudessaan hyvä.

pisteet: 3,5 / 5p.

6. (Albert Heijn) Puur hazelnoten chocolade delicata 50% cacao

6. Ah = Albert Heijn Puur Hazelnoten Chocolade Delicata 50% cacao.




Suuria hasselpähkinöitä sisältävä suhteellisen tumma suklaa (= 50% kaakao). Oikein maukas ja tyypillinen hasselpähkinäinen suklaa. Hasselpähkinä on usein nimittäin hyvin onnistunut partneri suklaalevyissä tai suklaapatukoissa!
Voisiko tälläkin Ah :n suklaalla olla jokin yhteys Lidl:in vastaavaan suklaalevyyn? Muistaisin jotain vastaavaa joskus maistaneeni, mutta asiaa täytyy tutkia tuon Lidl:in ja Ah:n välisistä yhteyksistä :)

Suklaa on siis oikein hyvä valinta, etenkin jos pitää hasselpähkinästä sekä hieman tummemmasta suklaasta :)

pisteet: 3,85 / 5p.

 
 
 
 
 


torstai 19. helmikuuta 2015

5. Swiss Noir Noisette 72% cocoa

5. Swiss Noir Noisette 72% cocoa -tummasuklaa. Ostettu Amsterdam, Hollanti.

100g levy , 572kcal/ 2392kJ

Tämä sveitsiläinen pähkinäsuklaa tummalla kaakaolla (72%) oli riemastuttava makunautinto, sillä kaakaon laadukkuus tummana suklaana tuli esille todella erinomaisen suussa sulavalla tavalla.

Hyvä jälkimaku, sopiva pähkinän ja kaakaon leikittely sekä yleinen laadukkuus suklaassa pelkkää plussaa!

pisteitä: 3,75 / 5 p.


 
 
  

 
 
 
 
 

4. Ah (=Albert Heijn) Extra puur Orange chocolade Delicata 72 % cacao


4. Ah Extra puur Orange chocolade 72%  cacao

Hollannista Amsterdamista ostettu suklaa, ilmeisesti Albert Heijn -tuotemerkillä tumma 72% kaakaota sisältävä tumma appelsiinilla maustettu suklaa. Ah todennäköisesti vastaa Suomen "Pirkka" tai "Rainbow" -tuotteita, eli on siis kaupan oma tuotemerkki jota vain tietty ketju voi myydä.(?)

Vastaavanlainen suklaa on mielestäni ollut Lidlissä myynnissä, melko samanlaisella kuorella?, mutta eri tuotenimellä... en ole aivan varma.

Kaakao ei mielestäni täytä laatukriteerejä, sekä appelsiinin toimivuus tumman suklaan "maustajana" tässä tapauksessa ei oikein toiminut. 4 palaa riitti, eikä suklaata tällä kertaa tarvinnut syödä loppuun, ei siis herättänyt suurta intohimoa kuten erinomainen suklaa usein tekisi :)

pisteitä: 2,75 / 5 p.



sunnuntai 8. helmikuuta 2015

3. Rainbow Dark 80%


3. Rainbow Dark 80 %, (kaakao 80%)

Vahva tumma suklaa. Vertailukohteena tuo edellinen Mint 64% kaakaota -suklaa... voidaan todeta , että 80% kaakaota on hyvinkin täyteläinen sekä täyttävä. Kaakaomassa peräisin Länsi-Afrikasta sekä Ecuadorista). Hyvänä puolena todettakoon se, että näin kaakaopitoista suklaata tarvitsee tuskin syödä koko levyä kerralla, jotta suklaanhimo tyydyttyisi :). Vähempikin siis riittää nautinnoksi ja suklaa on hyvin täyteläisen kaakaomainen. Hyvä valinta jos haluaa syödä nautiskellen sopivan vähän kerralla, eikä mättää suklaata himoiten suun täydeltä:)

pisteet: 3,5 / 5







2. Rainbow Mint 64%



 2. Rainbow Mint , kaakao 64%

-mintun makuinen tumma suklaa, 64 % kaakao

Erinomainen tummuusaste. Tuo 64% taitaa olla melko optimi, jos haluaa kaakaon maun olevan tumma, muttei liian "tönkkösuolattu". Mintun maku tulee melko hyvin myös esiin, ja tämän suklaan hinta-laatusuhde on hyvä. ( = 1,48e / 100g, Prisma) Oikein suussa sulava tumma suklaa, mainittakoon että kaakaomassa on peräisin Länsi-Afrikasta.

pisteitä: 3,5 / 5 p.












tiistai 3. helmikuuta 2015

1. Karl Fazer Talvisuklaa 47% kaakao

Eräänä helmikuisena iltana päätin toteuttaa jo pitkään hautoneen ideani blogista, jossa voisin itsevaltiaan tavoin tai yhdessä muiden diktaattoreiden kanssa arvostella suklaa -laatuja?

Toisaalta tarkoitus ei ole syödä kiloittain suklaata yhtäkyytiä, vaan pikemminkin nauttia pieniä määriä tuttuja sekä myös hieman vieraampia suklaalaatuja tai suklaisia mielitekoja, mitä ne sitten ovatkaan - nuo jälkimmäiset?

Suklaan flavonoidit ovat itselleni tuttuja jo vuosien takaa, ja mitä tuohon kokemukseen suklaan syönnistä tulee - olen ainakin entinen ammattilainen siinä, jos määristä puhutaan. Mutta tämän blogin eräänä ajatuksena on opetella myös nauttimaan pieniä määriä suklaata ja oivaltamaan tuon mahtavan kaakaomaisen tuotteen sielullista olotilaa ja pyrkiä analysoimaan kaakaon ja muiden yhdisteiden yhteisvaikutuksen saama makuhermopinne - niin kielen kärjessä kuin silmissä sekä sisäelimissä, etenkin sydämessä.

Kaikki tässä blogissa esitetyt mielipiteet ovat subjektiivisia ja vastuu makuasioista sekä mielipiteistäni tai mahdollisten blogi- vierailijoiden mielipiteistä  on täydellisesti lukijalla, toivottavasti siis lukijoiksi ohjautuu / eksyy sattumalta joku muukin kuin minä itse :)



Ja samantien ensimmäinen kohdesuklaa on:

1. Karl Fazerin talvisuklaa. 47 % kaakaota.

(Omenaa, krokanttia& hasselpähkinää tummassa suklaassa)
200g levy, sattumoisin hinta ainoastaan 1 e /  CM Tammisto (2.2.2015)










Suussa ja sormissakin hieman sulava semi-tumma suklaa, jonka omenainen jälkimaku hurmasi ainakin minut, kaakao juuri sellaista kuin fazerilta odotinkin ja tämä uutuus oli ainakin minulle oikein mieluisa yllätys. Herkullinen.